Feltételezések szerint a mangosztán őshazája az Indonéz– és Maláj szigetvilág lehet. Egy tanulmány szerint a mangosztán feltehetőleg a Maláj-félszigetről származik, valószínűleg az itt növő ’Garcinia hombroniana’ és ’Garcinia malleccensis’ hibridjei lehettek az ősei.
A mangosztánfát először Burmán és Thaiföldön háziasítottak. Legnagyobb mértékben Thaiföldön termesztik - 1965-ben már 4000 hektáron, ezenkívül Kambodzsában, Dél-Vietnamban és Burmában, valamint Malajziában és Szingapúrban. Manapság már elterjedt a világ más, trópusi területein is. Fontos megjegyezni itt, hogy a mangosztán kizárólag a trópusi éghajlaton termeszthető.
A mangosztán leginkább finom és egyedi íze miatt kapta a ’Gyümölcsök Királynője’ nevet.
A gyümölcsök királynőjévé válhatott azért is, amiért olyan legendás európai uralkodók, mint I. Erzsébet királynő és az „Európa nagyanyjaként” emlegetett Viktória királynő közkedvelt gyümölcse volt. A két uralkodó olyannyira kedvelte a mangosztánt ,hogy megkísérlelte annak meghonosítását és nagyszabású termesztését Európában.
A francia-karibi térségben és Indiában az ’Istenek Gyümölcsének’ nevezik. Egy ázsiai legenda szerint Buddha az erdőben járt egy fehér elefánton ülve, és gyönyörködött a táj szépségében. Egyszer csak megpillantott egy különös fát, különös terméssel. Ez volt a mangosztán. Buddha kíváncsiságát kielégítve nyomban megvizsgálta, megízlelte a mangosztánt. A gyümölcs olyannyira megízlett az istenségnek, hogy úgy döntött, a földi örömöket fokozza a mangosztánnal, és nyomban a mennyek ajándékaként az embereknek adományozta azt…
A mangosztánt ázsiában különös kultusz övezi. Thaiföldön például nemzeti étel, a neve pedig: mang khut. A gyümölcs ismert még mangostao, mangostanier, manggis, mangostan vagy semetah néven is.
A mangosztánról szóló első hivatalos feljegyzések egyikét még a kínai Ming-dinasztia (1368-1644) orvosai készítették.
A hagyományos gyógyászatban már évszázadokon át a gyümölcs héját, húsát, de még a a fa gyökereit is használták, önmagukban vagy különböző főzetek és készítmények formájában vérhas, hasmenés, fájdalom, láz, fekélyek és fertőzések kezelésére. Külsőleg bőrbetegségek és bőrproblémák enyhítésére is alkalmazták.
A mangosztán (Garcinia mangostana L.) hivatalos elnevezése a francia felfedező, Laurent Garcinra utal. Általános vélekedés szerint ugyanis Laurent Garcin volt az, aki a nagyvilág számára felfedezte és alaposan dokumentálta a trópusi növényt és gyümölcsét.
Dr. Mehmet Oz, a világhírű amerikai orvos aki saját egészségügyi showműsort is vezet, egyenesen szuperélelmiszernek nevezte a mangosztánt. Egy szupertápláléknak kell hogy legyen „szuper-összetevője” is. A mangosztán esetében ezek a xantonok. A természetben előforduló 200 xanton-vegyület közül legújabban már a 20-at is sikerült már azonosítani a mangosztánban. A flavonoidok osztályába sorolható xantonok adják a mangosztán igazi erejét.
A xantonok legfontosabb hatásai az emberi szervezetben a következőek:
A xantonok a mangosztánban a gyümölcs héjában és húsában is megtalálható, komplex hatású vegyületek.
Mindezek alapján a xantonok igen értékes vegyületeknek tekinthetőek. Azonban azok a tudományos eredmények, melyek szerint a xantonok rákellenes, kemoterápiás és a tumor növekedését gátló hatásokat egyaránt képesek lehetnek kifejteni, felértékelik a sokáig csak antioxidáns vegyületekként számon tartott xantonok fontosságát.
2010 óta tízezrek kedvence
Hagyományos módon, fenntartható gazdálkodással megtermelt mangosztán gyümölcsvelő.
Napi javasolt: 30 ml. 1 üveg 15 napra elegendő adagot tartalmaz.
Fogyasztási mód: a mangosztán iható önmagában, de keverhető más gyümölcslevekkel is.
Ekkor a legjobb: reggel éhgyomorra, vagy étkezés után 30 perccel a leg ideálisabb.
Tárolás: felbontás után hűtőben tárolandó és célszerű 15 napon belül elfogyasztani.
1 db = 6.971 ft • 5+1 ajándék = 34.721 ft (-20%)
Copyright © Biofitness.hu, 2010 - 2024 • Mannavita: Az egészség legyen veled