100%-os gyümölcslevek
Ingyenes kiszállítás
15 ezer forint felett
Mangosztán gyümölcslé rendelés

A mangosztán fa és gyümölcse

Mangosteen ital

A mangosztán (Garcinia mangostana) Délkelet-Ázsiában őshonos, mutatós és örökzöld fa.
Kizárólag a trópusi éghajlatok között él meg, akár 9-10 méterre is megnőhet.
A fa a gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényli.

Vastag, sötétzöld és fényes levelei vannak, melyek 15-25 cm hosszúak.
Virágai rózsaszínek.

A gyümölcs olyan, mint egy kisebb narancs, kerek formájú,  és a két végén lapos. A gyümölcs héja kemény, vastag, mélybordó vagy lilás színű.  A fehér gyümölcshús a narancshoz és a mandarinhoz hasonlóan gerezdekre oszlik, általában jellemzően 4-6 gerezdre tagolódik. A mangosztán gyümölcs alján lévő szirmok számából lehet következtetni arra, hogy hány gerezdre oszlik a gyümölcshús.

Az érett és frissen szedett gyümölcs nagyon hamar szétnyitható, a puha, fehér gyümölcshús könnyen ehető.
Néhány nappal a betakarítás után a héj már megkeményedik, ezért késsel kell ilyenkor felnyitni. A puha gyümölcshúst a legjobb kiskanállal vagy villával enni!

Maga a gyümölcs egyedi ízvilágú, tökéletes elegye a fanyag és az édes ízeknek.
Néhányan a licsi gyümölcsléhez hasonlítják, mások azt mondják, a barack, a klementin és a mangó ízének keverékére emlékezteti őket, egy másik csoport szerint a szájban úgy olvad, mint a fagylalt... Egy valami biztos, a mangosztán sajátos és pompás ízére nehéz megfelelő szavakat találni.

A mangosztán a nyugati félteke trópusi területein a 19. században terjedt el. Többek között Jamaicán, Guatemalában, Hondurasban, Panamában, Ecuadorban és Puerto Rico szigetén is meghonosították.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 1906-ban kísérelte meg meghonosítani a mangosztánt az USA területén, azonban a Puerto Rico-ból hozott magoknak csak nagyon kis része maradt életképes.
Mivel Észak-Amerika és Európa trópusi övezetekben nem dúskál, ezért a két kontinensen az üvegházaktól és a mesterségesen biztosított feltételektől eltekintve nem sikerült meghonosítani a mangosztánt.

A mangosztán elterjedését a trópusi feltételeket igénylő termesztés mellett nehezítette az is, hogy 1 fáról évente mindösszesen 2-szer lehet betakarítani a gyümölcsöt. Egyes mangosztán fák azonban több mint 1000 gyümölcsöt is hoznak szezononként!

A mangosztánt, amelynek a tévhiedelemmel ellentétben semmi köze nincs a mangóhoz (olyan mintha a narancsot és az almát rokonítanánk), napjainkban a világszerte folyik a mangosztán-termelés. Nagy mangosztán ültetvényeket találni Thaiföldön, Indiánban, Malájziában, Ausztráliában, Vietnámban, a Fülöp-szigeteken, Puerto Rico szigetén, Hawaiion, Venezuelában, Brazíliában, Burmán, Kambodzsában, Honduras-on, Ghánában és Elefántcsontparton.
A mangosztán lényegében olyan népszerűvé vált, hogy ahol csak lehet, a trópusokon mindenhol termesztik.

Még több részlet a mangosztán oldalon.

Ide érdemes továbblépni az oldalon:

Mangosztán

MANGOSZTÁN gyümölcsvelő árak:
Mangosztán velő
100%-os » 500ml
= 5 471 ft / üveg
Megnézem a többi termék árát »
Termék RENDELÉS
Gyümölcslevek házhozszállítása
Mangosztán mellé PROBIOTIKUMOK:
Probiotikum kúra Biotic Balance-al: Állítsa helyre Probiotikum kúrával a Bélflórát, és turbózza fel Immunrendszerét